Tajomstvo tvojho rodu

20.02.2015 15:22

Michaela Ella Hajduková

Adriana Langová pracuje ako redaktorka časopisu Živé dejiny. Miluje záhady a kvôli skvelým článkom neváha prenocovať na tajomných miestach. Téma, ktorú si tentoraz vyberie, prevráti jej život hore nohami. Privedie ju na miesto, kde prestane rozumieť samej sebe, kde ju klamú všetky zmysly a kde netuší, čo je sen a čo skutočnosť. Ako to, že pozná reč, ktorá jej má byť cudzia? Kto je ten nevšedný muž, čo žije na tajuplnom hrade v horách? A prečo ju tak neodolateľne priťahuje? Akoby to nestačilo, Adriana sa zamotá do príbehu starého rodu a vôbec netuší, že je ohrozený jej život. A nielen ten jej... 

Autorka úspešnej knihy Všetky moje tváre nás aj vo svojom ďalšom románe vtiahne do príbehu plného napätia, tajomstiev a lásky.

Xxx

RECENZIA

Ak osud chce, aby sa napravili krivdy minulosti, cestu si nájde.

Autorka Michaela Hajduková zaujala už svojim literárnym debutom Všetky moje tváre.

Vysoko oceňujem, že na slovenský knižný trh priniesla niečo nové, originálne, žáner, ktorý vyniká v množstve iných. Tajomno, mystika, fantázia sa nenásilne vplietajú do romantického príbehu, ktorý je navyše obohatený históriou a striedaním časových úsekov.

Priznám sa, nie je jednoduché napísať príbeh, ktorý by disponoval týmto všetkým a navyše pôsobil uveriteľne, logicky, zaujímavo pre čitateľa. Klobúk dolu, autorke sa to podarilo skvele. V knihe Všetky moje tváre nastavila latku, samozrejme s tým nasledovalo isté očakávanie, no musím skonštatovať, že rozhodne nesklamala.  Aj tentoraz sa jej podarilo stvoriť veľmi čítavý príbeh.

Adriana Langová sa zhodou okolností ako redaktorka časopisu dostane k dovtedy utajovanému autorovi svetového bestselleru Lacramioara  Andriesa a to hneď do Rumunska, aby s ním urobila interview.  Jeho sídlo, usadené v nádhernej krajine, dýchajúce dávnou históriou, priam nabáda, aby sa v ňom rozohral zaujímavý príbeh, ktorý vás udrží v napätí od začiatku až do konca. Cudzinka a tajomný muž - dobrý základ ako navnadiť čitateľa plného očakávania kam a ako sa bude ich vzťah uberať.

 Minulosť sa strieda s prítomnosťou, pochybnosti s rastúcou láskou, ožívajú spomienky, hľadajú sa vysvetlenia.  

Kniha je skrz na skrz presiaknutá vecami medzi nebom a zemou - od dávnej kliatby, po snový svet a duchov a predsa nepôsobí čudne. Dej sa dopredu posúva veľmi rýchlo a všetko, čo sa v ňom udeje, má svoje logické vysvetlenie. Dozviete sa, čo vlastne priviedlo Adrianu do Rumunska, kto je záhadný spisovateľ a šľachtic pochádzajúci zo starej rodiny, čo ho inšpirovalo k napísaniu svojej knihy a k pozvaniu mladej, neznámej novinárky rovno do svojho sídla, ale aj to, prečo sa veci dejú tak ako sa dejú... Čo sa vlastne stalo pred stovkami rokov a aké to malo dôsledky.  

Ďalšie plus, ktorým autorka prekvapila, bol opis Rumunska. Okrem príbehu samotného čitateľa prevedie nádhernou krajinou, dýchajúcou históriou,  dejinami hradov a osobností, horami a miestami, ktoré sú pre našinca tak trochu neznáme. Musím však povedať, že nezavádza, z návštevy Rumunska som mala presne ten istý dojem, bola som  očarená.

Ak hľadáte na čítanie niečo originálne, neokukané, neopísané v desiatkach iných  kníh, otvorte Tajomstvo tvojho rodu. Možno budete veľmi príjemne prekvapení, rovnako ako som bola ja.    

 Jana Pronská