Perly tej druhej

18.01.2015 16:43

Martina Monošová

Keď sa Adela a Richard pár rokov po škole znovu náhodne stretnú, vzplanie medzi nimi nečakane prudká vášeň. Adela pochopí, že Richard vždy bol a navždy bude jej druhá polovica, že obaja iba potrebovali dozrieť. Nadšená svojou staronovou láskou, necháva voľný priebeh svojim emóciám. Až neskoro zistí, že Richard už nie je voľný. Vtedy ho už nedokáže opustiť a postupne sa zmieruje s úlohou „tej druhej“... Vzdá sa navonok nezávislá a rozhodná Adela milostného puta, ktoré jej vlastne iba ničí život? Dokáže opustiť ženatého milenca, aby po rokoch tajeného vzťahu konečne zmenila svoj osud?

Čitateľská recenzia

Na Slovenskom knižnom trhu je nepreberné množstvo titulov zo súčasnosti, ktoré mapujú medziľudské vzťahy v rôznych podobách, lásku, neveru, sklamania, bolesť, osobné výhry či prehry... Stačí si vybrať podľa nálady, vkusu, obálky, obsahu...

Knihy Martiny Monošovej okrem príbehu samotného vynikajú zaujímavým, osobitým jazykom, myšlienkami, ktoré človeka na chvíľu zastavia a prinútia premýšľať a to sa mi páči.

Všetky v tom máme dokonale jasno: túžime sa stať princeznou a mienime prijať len lásku princa na bielom koni. Klišé, viem. Ale tradičné, jednoduché, jasné...

...no potom sa čosi zvrtne.

Máte o zopár rôčkov viac a zrazu stojí pred vami. Nie je to ani princ, ani koňa bieleho nemá, no srdce vám búši ako ešte nikdy predtým, podlamujú sa vám kolená, roztápate sa a netúžite po inom, iba byť jeho. Hlava vám síce nahovára, že toto nie je to, po čom ste túžili od malička. Že budete nešťastná, lebo iba s princom z vás môže byť princezná a zažiť všetko to krásne, po čom ste vždy túžili... No vy jasne cítite, že bez toho chlapa tuto pred vami vám ujde celý rozprávkový vlak nielen s princom na bielom koni, ale aj s Jankom, Marienkou a aj so všetkými siedmimi trpaslíkmi...

Trefné, výstižné, neokukané spracovanie knihy Perly tej druhej, ktorý však autorka pojala z tej druhej strany. Ako to všetko vníma žena, tá, ktorá je TOU DRUHOU, utajovanou milenkou, kolegyňou v práci, priateľkou, ženou, ktorá vie aké únavné, stresujúce a ubíjajúce je večne čakanie na ženatého milenca Richarda. Aký je život v klamstve, uvedomovanie si skutočnosti, že nikdy nebude stáť po boku muža na verejnosti, že čas uteká a ona sa nedočká rodiny v tom pravom zmysle slova?  

Napriek tomu všetkému sa hlavná hrdinka Adéla snaží nájsť svoje šťastie, uspokojenie v práci, budovaní si kariéry, udržiavaní vzťahov s rodinou a priateľmi, zmierená s tým, kam sa jej osud uberá, kým jedného dňa nestretne muža, ktorý prevráti naruby jej zabehnutý, zorganizovaný svet.

Autorka sa nebála zmapovať vnútorný svet ženy, ktorá si uvedomuje, že nežije podľa morálnych noriem spoločnosti, no taktiež má svoje sny, svoje túžby,  chce si uchmatnúť kúsok šťastia aj sama pre seba.

Martina Monošová svoj v poradí už ôsmy román okorenila štipkou mystična, čím svojich čitateľov veľmi príjemne prekvapila a knihu ešte zatraktívnila. Rovnako tak chválim vydarenú obálku, ktorá vhodne dopĺňa nielen názov ale vystihuje aj príbeh samotný.  

 Odporúčam. J