Nová recenzia na Rytierovu česť

20.02.2015 15:40

Recenzia na Rytierovu česť od Mareka Zákopčana

https://www.marekzakopcan.sk/news/j-pronska-rytierova-cest/

Máloktorému čitateľovi je meno Jana Pronská neznáme. Deviatym románom dokazuje, že má nielen nevyčerpateľnú studnicu námetov, ale aj stabilnú fanúšikovskú základňu, ktorá sa zakaždým nevie dočkať jej nového titulu. Dej príbehu je opäť zasadený do stredovekého Uhorska a v jeho centre sú silné osobnosti poznačené ťaživou minulosťou. Na stránkach knihy ožívajú staré rody, známe hrady i mestá a popri romantickej zápletke sa neubránite istej nostalgii. Iste, stredovek bol krutým obdobím, ale časy, keď si muži zakladali na cti a ženy na čistote a povesti, mali predsa len niečo do seba. Rytierova česť vás prenesie do Ľubovne či poľského Krakova, odhalí pozadie dobových pomerov, nahliadnete do kuchyne či šatníka vtedajšej spoločnosti a, čo pokladám za veľké plus, zoznámite sa dokonca i s prácou sokoliarov...

"Vo vojne videl smrť v tej najdesivejšej podobe, zbedačenú krajinu, cez ktorú sa prehnala morová pliaga, siroty plačúce pri hroboch svojich rodičov, matky pochovávajúce svoje deti... Nemohol nikomu pomôcť, uľaviť v bolesti, nebol samaritán ani svätec, bol vojak, bojoval z povinnosti, pre vieru, a konečne sa po rokoch vracal domov. Nevedel, prečo ho práve táto nešťastnica prinútila zastaviť sa..."

Filip Cudar je len slabým odrazom muža, akým kedysi býval. Pobýva v ruinách pevnosti, ktorá mu bola domovom a zdrojom rodinného šťastia, no to sa zmenilo počas zákernej epidémie. Filipovi súrodenci neposkytli jeho manželke a synovi pomoc, ba čo viac, ich zámerom bolo a stále je obohatiť sa na jeho úkor. Je preňho nemožné zabudnúť na ťažké straty a posunúť sa ďalej, no to sa zmení, keď sa stane terčom sprisahania spolu s neskrotnou a odvážnou Katarínou, chovanicou sokoliara Paľa. Nielenže mu zachráni život, ale navyše zistí, že jej dcéra Lenora je plodom krutej skúsenosti, za čo je zodpovedný jeho brat Peter. Filip vidí v Kataríne spôsob, ako sa pomstiť príbuzným, preto jej ponúkne manželstvo ako prostriedok pre lepší život. No to ešte netuší, že sama Katarína má šľachtický pôvod a v skutočnosti je to jej brat Viliam Forgáč, ktorý ťahá za nitky v celej zamotanej situácii. Filip a Katarína, ako to už býva, nájdu v sebe zaľúbenie, no ak chcú poraziť svojich spoločných nepriateľov, musia nielen spojiť sily, ale aj začať veriť jeden druhému. A to sa po toľkej zrade a sklamaniach v ich živote ukáže ako herkulovská úloha... 

"Pracoval na tom celé roky, spriadal intrigy, za aké bysa nemuseli hanbiť ani starí Rimania, a konečne bol v cieli, konečne splní sľub svojmu otcovi, ktorého Ľudovít z ničoho nič obral o panstvo a moc. Len kvôli Cudarovcom, falošným, podlým psom, ktorí nejakým zázrakom kráľa opantali. Dodnes nikto nevie, prečo ich takto odmenil, prečo dostali toľké výsady, no už je to vlastne jedno. Teraz on, Viliam Forgáč, vlastní dlžobné úpisy Cudarovcov, a tak môže v zmysle práva získať naspäť majetok... Sláva Cudarovcov je minulosť!

Rytierova česť je plnokrvná historická romanca, takže milovníci romantiky na pozadí búrlivého stredovek si zase raz prídu na svoje. Filip aj Katarína sú sympatické postavy, o tom niet pochýb, no čo mňa osobne v danom žánri vždy najviac zaujíma, sú záporáci. Pretože sú to často práve oni, ktorí hýbu dejom vpred, zamotávajú ho a udržujú pozornosť čitateľov. A v tomto prípade sa nám ich núka hneď niekoľko! Ako dopadnú, je síce zrejmé, no napriek tomu sa miestami priam tešíte na to, čo ešte vymyslia v honbe za majetkom a v boji proti "tým dobrým". Okrem pútavých zápletiek sa príbehom tiahne aj ďalšia vrstva - vyzdvihnutie vernosti, cti, lojality a dôvery v blízkych ľudí. Janka Pronská vie, po čom jej čitatelia túžia, a svojou novinkou ich rozhodne nesklame!