Pod horúcim pieskom

27.09.2015 11:58

Marek Zákopčan

Pod horúcim pieskom je dobrodružno-romantický príbeh odohrávajúci sa v roku 1931. Tobias Vicen, expert na staroveké dejiny, sa na požiadanie priateľa z parížskeho múzea podujme sprevádzať mladú Američanku na jej ceste po krajine faraónov. Katherine na prvý pohľad pôsobí ako rozmaznaná, arogantná dedička, no ako sa ukáže, jej výprava má celkom iný cieľ – nájsť strýka Henryho. Tobias sa tak nedobrovoľne stáva súčasťou pátrania nielen po zmiznutom príbuznom, ale aj po bájnom kameni, ktorý sa Henry pred časom pokúšal nájsť. O Oko Egypta má však záujem aj skupina odhodlaných nacistov pod vedením plukovníka Krassnitzera. Tobias musí zúročiť všetky svoje znalosti o egyptskej histórii a mytológii, aby boli s Katherine pred nepriateľmi vždy o krok napred. V pretekoch o čas i o vlastný život sa ukáže pravá tvár všetkých zúčastnených... Príbeh zavedie čitateľov z Paríža do Alexandrie, Káhiry, k pyramídam v Gíze, do chrámov v Abú Simbeli, ale aj na pulzujúce trhoviská či medzi púštne kmene. Ako je u autora zvykom, dynamický dej je plný napätia, nečakaných zvratov, ale aj romantiky a humoru. 

RECENZIA 

 

Marek Zákopčan je mladý autor, ktorého v žiadnom prípade nemôžete žánrovo zaradiť, je snáď jediný na Slovensku, ktorý sa môže pochváliť sériou kníh a to od krimi / Mesto tieňov I.,II, Zradná vášeň/, bláznivých študentských komédii / Nevinní zmätkári, Zachovajte paniku/, historickej romantiky / Plamene hriechu/ až po veľkolepé dobrodružstvo – Pod horúcim pieskom. Jeho tvorba je zdanlivo nesúrodá, no v každej knihe nájdete nielen jeho nezameniteľný rukopis, ale aj úžasnú fantáziu, cit pre písanie a v neposlednom rade zmysel pre humor, ktoré sa s každou novou knihou viac a viac cibria.

Jeho tituly, hlavne tie posledné, sú výnimočné a atraktívne aj tým, že im nechýba originalita, ktorá sa na našom knižnom trhu zjavuje zriedka, láskavý humor, nepredvídateľnosť jednotlivých dejových línií. Práve tým drží čitateľa v napätí a očakávaní od prvej strany po poslednú.

Priznám sa, bola som veľmi zvedavá ako sa v novom príbehu Pod horúcim pieskom Marek popasuje s dobrodružstvom a la Indiana Jones a musím s potešením skonštatovať, že sa mu to podarilo veľmi dobre. Zápletka bola premyslená, hlavné postavy uveriteľné a ľudské so všetkými prednosťami i slabosťami, víťazia i chybujú, menia sa.

Tobias – expert na egyptské dejiny a zamestnanec múzea v Paríži nie je práve nadšený, keď ho šéf s priateľom tak trocha vmanipulujú do situácie, aby sprevádzal bohatú dedičku Katherine do Egypta a hľadal jej strateného strýka. Silným motívom je však kniha, ktorá má bádateľov naviesť k stratenému kameňu - Oku Egypta, historickému artefaktu opradenom legendami.

Prvotný cieľ expedície sa však veľmi rýchlo mení. Katherine nie je tým, čím sa zdala, Tobias má tiež svoje sebecké plány, boj o holý život ich však prinúti nielen spolupracovať a nepodvádzať sa navzájom, ba naviac v sebe objavia nečakané city. Zápletka je okrem hlavných postáv okorenená postavičkami ako podvodníček Benito, tanečnica Fatima, sprievodca Rašíd, či kolegyňa Tália s Calebom, exsnúbenec Damian s plukovníkom Krassnitzerom a tí čitateľa prevedú dobrodružnou cestou až k bájnemu pokladu.

Vysoko oceňujem, že Marek naštudoval zaujímavé skutočnosti egyptskej mytológie, názvy a opisy napriek tomu dávkoval veľmi nevtieravo, s citom, presne tam, kde bolo treba, rovnako tak zvyky a atmosféru atraktívnej krajiny. Miestami má čitateľ pocit, že sa skutočne nachádza pod horúcim pieskom Egyptskej púšte.

Rovnako tak oko potešila neprehliadnuteľná obálka s nezvyklým bonusom vo vnútri knihy v podobe egyptských hieroglyfov.

Ak si chcete oddýchnuť pri knihe, preniesť sa na chvíľu na iný kontinent, prežiť zaujímavé, napínavé dobrodružstvo plné zápletiek, vtipu, romantiky, kniha Mareka Zákopčana vám to všetko ponúkne.  

PS: Verím, že sa s Tobiasom a Katherine stretnem opäť v Mexiku...